Helse og livskvalitet
Unik utfordring, realistisk forventning, kvalitetssikret kunnskap, gode valg
Klart definert problem og kompetent støtteapparat
Sørg for at beskrivelsen av helseutfordingen er klart og kortfattet beskrevet åpen måte som gjør at helsepersonell enkelt kan sette seg inn i situasjonen din. Sørg for oppdaterte kliniske data som dokumentasjon, slik at du slipper å bruke mye av din og legens tid på antakelser. Sørg for å ha minst en rasjonell, konstruktiv og kompetent person som kan hjelpe deg med å ta gode valg og med å styre unna impulshandlinger som hindrer utvikling av hese og hindrer trygghet.
-
Å formidle sykehistorien presist og korrekt kan være avgjørende for riktig diagnose, behandling og dermed for prognosen. Sykehistorien kan identifisere mulige årsaker til symptomer, avdekke risikofaktorer eller tidligere relevante helseproblemer. Dette kan hjelpe legen med å velge riktig behandlingsplan og legge til rette for en bedre og mer tilpasset oppfølging. En presis sykehistorie øker forståelsen og kommunikasjonen mellom pasient og lege. Og bidrar til trygghet og tillit til behandlingen.
Du kan enkelt sammenfatte din sykehistorie her:
https://helseboka.app/l/VsZPU
-
Oppdaterte helsedata gjør samarbeid med helsepersonell mer effektivt og gir bedrer kvaliteten på behandling og oppfølging. Puls, pust, stress og søvndata gir verdifull informasjon om helsestatus og sykdomsutvikling. Målinger kan hjelpe med å identifisere potensielle årsaker til utmattelse, og aktuell behandling.
Du kan begynne å samle og forstå dine helsedata her:
https://overskudd.no/utredning -
Det er en stor utfordring å være utmattet. Sørg for at du blir sett og forstått og at du får god hjelp. Support bidrar økt selvtilliten, redusert stress og forbedret mental helse. Det kan også hjelpe deg med å takle symptomer og utfordringer.
Familie og venner, supportgrupper, helsepersonell og terapeuter og andre kan gi support. Bruk de mulighetene du har, ofte er de større enn du tror.
Overskudd gir pasienter kontinuerlig support med utvikling av bedre helse. Kontakt oss for å finne løsningen for deg:
Legens beste vurderinger
Mindre symptombelastning kan ha stor betydning for prognosen. Sørg for å benytte legens kompetanse.
-
Legen kan foreskrive medisiner for å hjelpe med søvn, smertestillende midler for smerter og medisiner for å kontrollere andre symptomer. Her er noen av de vanligste intervensjonene for symptomlindring for pasienter med kronisk utmattelse som kan kreve en resept fra en lege:
Antidepressiva (som selektive serotoninreopptakshemmere eller trisykliske antidepressiva) for å håndtere depresjon, angst og søvnforstyrrelser.
Smertestillende midler (som ikke-steroide antiinflammatoriske midler, paracetamol og opioider) for smertehåndtering.
Stimulerende medikamenter (som metylfenidat eller modafinil) for å forbedre oppmerksomhet og kognitiv funksjon
Søvnmedisiner (som zolpidem eller eszopiclone) for å håndtere søvnløshet
Lavdose naltrekson for å modulere immunfunksjonen
Immunoglobulin terapi for å øke immunsystemet
Hormonbehandling (som testosteron, skjoldbrusk hormon eller veksthormon) for hormonelle ubalanser
Kortikosteroider for å redusere betennelse
Immunsuppressive legemidler for å redusere immunsystemets aktivitet
Antivirale medikamenter for å håndtere virale infeksjoner (som herpes eller Epstein-Barr-virus)
Acyclovir, valacyclovir eller famciclovir for herpes simplex virusinfeksjonshåndtering
Interferon-alfa for kroniske hepatitt B- og C-infeksjoner
Rituximab eller cyklofosfamid for autoimmune sykdommer
Intravenøs immunoglobulin (IVIG) for immunsvikter
Natriumoksybat for å forbedre søvn og redusere dagtidssøvnighet
Betablokkere for å håndtere takykardi eller hypertensjon
Antihistaminer for å håndtere allergier og andre immunsystemresponser
Melatonin for å håndtere søvnforstyrrelser
Levothyroxine for skjoldbrusk hormonmangel
Trazodon for å håndtere søvnforstyrrelser og depresjon.
Ta kontakt med fastlegen din for å få hjelp med symptomhåndtering. Hvis du trenger mer hjelp enn du får av fastlegen kan du klikke her:
https://helseboka.app/l/VsZPU
Verktøykassen
Det er mange mulige tiltak for å få bedre helse. Utfordringen er å velge. Det krever kunnskap om det aktuelle tiltaket, hvilken effekt som kan forventes, over hvor lang tid og hvilke forutsetninger som kreves for positiv effekt. aller viktigst er å ha et klart forhold til hvordan effekten kan måles. Helsedata, sykdomshistorie og et godt supportapparat øker sannsynligheten for et godt resultat.
-
Søvn og restitusjon er avgjørende for kroppens funksjon og helse. Forskning viser at søvn er viktig for kroppens reparasjonsprosesser, som gjenoppretter funksjoner og reduserer betennelse. Under søvn fjernes også avfallsstoffer fra hjernen, som kan føre til neurodegenerative sykdommer dersom de ikke fjernes.
God søvnkvalitet er også viktig for hjertehelse. Forskning har vist at nok søvn eller god søvnkvalitet kan redusere risiko for hjerte- og karsykdommer, som hjerteinfarkt og hjerneslag. Dette kan skyldes redusert betennelse og blodtrykk, som er vanlige bivirkninger av søvnmangel.
Søvn spiller også en viktig rolle i å regulere hormonproduksjonen og metabolismen. God søvnkvalitet kan føre til redusert produksjon av stresshormonet kortisol, som kan føre til økt appetitt og vektøkning. Nog søvn kan redusere risiko for insulinresistens og diabetes.
Søvn og restitusjon er avgjørende for vår mentale helse. Nok søvn kan føre til redusert risiko for depresjon, angst og andre psykiske helseproblemer. God søvnkvalitet er også viktig for å forbedre konsentrasjonen, hukommelsen og læringsevnen.
For å forbedre søvnkvaliteten og restitusjonen, er det viktig å skape gode søvnvaner og rutiner. Dette kan inkludere å etablere faste sengetider og rutiner før sengetid, som å skru av elektroniske enheter og skape en rolig og avslappende atmosfære på soverommet. Regelmessig fysisk aktivitet og mosjon i løpet av dagen kan også bidra til å regulere søvnmønsteret.
Søvn og restitusjon avgjørende faktorer for å opprettholde god helse og velvære. Å ta ansvar for søvnvaner og søvnkvalitet er en viktig del av en helhetlig tilnærming til å takle utmattelse og forbedre livskvaliteten.
Her er anbefalinger for god søvn:
Etablere en fast søvnplan: Prøv å legge deg og våkne opp til samme tid hver dag for å trene kroppen til en regelmessig søvnrutine.
Unngå koffein, alkohol og røyking før sengetid: Disse kan forstyrre søvnmønstrene og føre til dårlig søvnkvalitet.
Skap en rolig og avslappende søvnmiljø: Sørg for at soverommet ditt er stille, mørkt og kjølig, og unngå skjermtid rett før sengetid.
Unngå tunge måltider før sengetid: Spis lette måltider og unngå store måltider og snacks sent på kvelden, da fordøyelsen kan forstyrre søvnen.
Gjør avslappende aktiviteter før sengetid: Prøv å ta et varmt bad, lese en bok eller lytte til avslappende musikk for å roe ned før sengetid.
Utøve avspenningsteknikker: Prøv yoga, dyp pusting eller meditasjon for å lindre stress og forbedre søvnkvaliteten.
Hold deg unna skjermer i sengen: Unngå å bruke mobiltelefon eller datamaskin i sengen, da skjermens lys kan forstyrre søvnen.
Hold soverommet for søvn: Begrens bruken av soverommet ditt til søvn og sex, og unngå å bruke det som et sted for arbeid eller andre aktiviteter.
Unngå å sove for mye på dagtid: Hvis du trenger en lur i løpet av dagen, begrens den til 20-30 minutter og sørg for at den er før kl. 15.00.
Vurder å bruke en søvndagbok: Registrer din søvnaktivitet, inkludert søvntid, våkningstid, søvnlengde og søvnkvalitet, for å identifisere søvnvaner som kan forbedres.
Søvndagbok er gammeldags. Finn løsningen for å samle data om søvnen din her: https://overskudd.no/butikk
-
Et balansert og næringsrikt kosthold støtter kroppens immunforsvar og energinivå. Noen pasienter rapporterer forbedringer i symptomene ved å justere kostholdet. Hvis du vil endre kosthold så sørg for at det er faglig forsvarlig.
Under er en oversikt over kosttilskudd som brukes av utmattede.
Det er alltid lurt å konsultere en lege eller en annen helsepersonell før man begynner å ta kosttilskudd eller gjøre endringer i kostholdet. Dette er spesielt viktig hvis man har en eksisterende medisinsk tilstand eller tar reseptbelagte medisiner, da kosttilskudd kan ha interaksjoner med medisiner og kan forverre tilstanden. Hvis du vurderer et av disse kosttilskuddene, kan du også gjøre følgende:
Forskning: Utfør en grundig undersøkelse av kosttilskuddet og dets fordeler og potensielle risikoer. Les opp på vitenskapelig forskning om effektene av kosttilskuddet og om det er noen rapporterte bivirkninger.
Kvalitet: Sørg for å velge et kosttilskudd av høy kvalitet fra en pålitelig produsent som har gode kvalitetskontroller på plass. Sørg for at kosttilskuddet er sertifisert av uavhengige organer som tester for renhet og styrke.
Dosering: Følg anbefalt dosering på pakken og start med en lav dose for å se hvordan kroppen reagerer. Ikke overskrid anbefalt dose uten godkjenning fra en lege eller helsepersonell.
Tid og tålmodighet: Gi kosttilskuddet tid til å jobbe. Noen kosttilskudd kan ta flere uker eller måneder før man merker en forskjell. Vær også tålmodig med kroppens respons og vær klar over at ikke alle kosttilskudd vil ha en positiv effekt på alle.
Evaluering: Evaluer effekten av kosttilskuddet regelmessig for å avgjøre om det fortsatt er nødvendig eller effektivt. Dersom man opplever bivirkninger eller ikke merker noen forbedring, kan det være lurt å stoppe eller endre kosttilskuddet og kontakte en lege eller helsepersonell.
Omega-3 fettsyrer
Essensielle fettsyrer som finnes naturlig i fet fisk, og er viktig for hjernens funksjon, syn og nervesystemet. Omega-3 kan også hjelpe med å redusere betennelse i kroppen og kan være gunstig for hjertet og immunsystemet.B-vitaminer
B-vitaminer er viktige for kroppens energiproduksjon og for å opprettholde en sunn nervefunksjon. Vitamin B12, spesielt, spiller en viktig rolle i produksjonen av røde blodlegemer og kan være spesielt viktig for veganere og vegetarianere.Magnesium
Magnesium er involvert i over 300 biokjemiske reaksjoner i kroppen og spiller en viktig rolle i å opprettholde en sunn muskel- og nervefunksjon. Magnesiumtilskudd kan også være gunstig for å redusere stress og forbedre søvnkvaliteten.Vitamin D
Vitamin D er viktig for å opprettholde sunne bein og tenner, og kan også spille en rolle i immunsystemet og hjernens funksjon. Vitamin D-mangel er vanlig og kan være assosiert med en rekke helseproblemer.Zink
Zink er en viktig mineral som spiller en rolle i en rekke biokjemiske prosesser i kroppen, inkludert immunsystemet, cellevekst og sårheling. Zinktilskudd kan også være gunstig for å redusere forkjølelse og influensasymptomer.Aminosyrer (spesielt L-tyrosin og L-carnitin)
L-tyrosin er en aminosyre som kroppen bruker til å produsere signalstoffene dopamin og noradrenalin. Disse stoffene er viktig for hjernens funksjon, inkludert regulering av humør, stressrespons og kognitiv funksjon. L-carnitin er en aminosyre som hjelper kroppen med å produsere energi og kan ha en positiv effekt på fysisk ytelse og hjertehelse.Probiotika
Probiotika er levende mikroorganismer som kan gi helsefordeler når de konsumeres i tilstrekkelige mengder. Probiotika kan bidra til å balansere tarmfloraen og styrke immunforsvaret, og har blitt undersøkt for deres potensielle effekt på alt fra fordøyelsesproblemer til depresjon og angst.Vitamin C og E
Vitamin C og E er antioksidanter som bidrar til å beskytte cellene mot skade forårsaket av frie radikaler. Disse vitaminene kan også bidra til å styrke immunforsvaret og redusere betennelse.Melatonin
Melatonin er et hormon som produseres naturlig i kroppen og hjelper til med å regulere søvnmønsteret. Tilskudd av melatonin kan være effektivt for å regulere søvnmønsteret og kan også ha en positiv effekt på humør og energinivå.Selen
Selen er et sporstoff som kroppen bruker til å produsere selenoproteiner, som bidrar til å beskytte cellene mot skade forårsaket av oksidativt stress. Selen kan også bidra til å styrke immunforsvaret og redusere betennelse.Kreatin
Kreatin er et stoff som finnes naturlig i kroppen og kan bidra til å øke muskelstyrken og -massen. Kreatintilskudd kan være spesielt gunstig for idrettsutøvere og personer som ønsker å øke muskelmassen.Curcumin
Curcumin er en antiinflammatorisk forbindelse som finnes naturlig i gurkemeie og kan bidra til å redusere betennelse i kroppen. Curcumin kan også ha potensielle fordeler for hjernen, hjertet og immunsystemet.Coenzym Q10
Coenzym Q10 er en antioksidant som finnes naturlig i kroppen og kan bidra til å redusere betennelse og beskytte cellene mot skade. Coenzym Q10-tilskudd kan også ha potensielle fordeler for hjertet og hjernens funksjon.Ingefær
Ingefærer en rot som har vært brukt i tradisjonell medisin for å lindre mageproblemer og betennelse. Studier viser også at ingefær kan ha en positiv effekt på leddhelse og kan hjelpe med å redusere muskelsmerter etter trening.Ginseng
Ginseng er en plante som har blitt brukt i tradisjonell kinesisk medisin i århundrer for å øke energi og reduksjon av stress. Forskning har antydet at ginseng kan hjelpe med å redusere tretthet og forbedre kognitiv funksjon.Ashwagandha
Ashwagandha er en plante som har blitt brukt i tradisjonell indisk medisin for å redusere stress og øke energi og utholdenhet. Studier har også vist at ashwagandha kan ha en positiv effekt på kognitiv funksjon og kan redusere angst og depresjon.Rhodiola rosea
Rhodiola rosea er en plante som har blitt brukt i tradisjonell medisin i århundrer for å øke energi og redusere stress. Forskning har antydet at Rhodiola kan hjelpe med å redusere tretthet og forbedre kognitiv funksjon. -
De fleste som er syke over lengre tid føler utrygghet, med god grunn. Pasienter trenger respekt, oppmerksomhet og gode løsninger tilpasset hver enkelt.
Mental trening legger til rette for trygghet i utfordrende situasjoner, uten å sykeliggjøre. For de som trenger en mer terapeutisk tilnærming finnes kognitiv adferdsterapi, NLP, IOPT, EMDR, hypnose og andre. Pasienter kan utvikle konstruktiv tanke og adferd og håndtere symptomer og livet bedre. Utviklingen er en positiv mulighet, ikke en reparasjon av noe som er galt.
CBT (Kognitiv adferdsterapi) er en evidensbasert terapiform som fokuserer på å endre negative tankemønstre og atferdsmønstre som bidrar til negative følelser og symptomer. KAT kan hjelpe pasientene med å identifisere tankemønstre som bidrar til deres symptomer og lære dem å endre disse tankene til mer positive og konstruktive.
NLP (Neuro-Linguistic Programming) er en metode som fokuserer på å studere hvordan språk og atferd påvirker vårt sinn og kropp. NLP kan hjelpe pasientene med å endre negative tanker og atferdsmønstre og lære seg nye måter å tenke og handle på.
IOPT (Identity Oriented Psychotrauma Therapy) er en terapeutisk tilnærming som fokuserer på å hjelpe pasientene med å forstå og integrere traumer og negative livserfaringer på en sunn måte. IOPT kan hjelpe pasientene med å forbedre selvbildet og redusere angst og depresjon.
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) er en terapiform som bruker øyebevegelser eller andre sensoriske stimuli for å hjelpe pasientene å bearbeide traumer og negative livserfaringer. EMDR kan hjelpe pasientene med å redusere angst, depresjon og PTSD-symptomer.
Hypnose er en terapeutisk tilnærming som bruker en tilstand av økt bevissthet for å hjelpe pasientene med å endre negative atferdsmønstre eller tanker og lære seg nye og positive måter å tenke og handle på.
MBSR (Mindfulness-basert stressreduksjon) En terapiform som lærer pasienter å være til stede i øyeblikket og være oppmerksom på sine tanker og følelser. MBSR kan hjelpe pasientene med å redusere stress, øke oppmerksomheten og øke evnen til å takle symptomer og utfordringer.
Psykodynamisk terapi: En terapiform som fokuserer på å hjelpe pasientene med å forstå og bearbeide ubevisste følelser og mønstre. Psykodynamisk terapi kan hjelpe pasientene med å forstå de underliggende årsakene til deres symptomer og lære seg nye måter å takle dem på.
Vitenskapelig dokumentasjon
One study that investigated the effectiveness of Cognitive Behavioural Therapy (CBT) for Chronic Fatigue Syndrome (CFS) is the study by Gabriele Murphy et al. (2015) [1]. The study found that CBT was effective at decreasing fatigue, anxiety, and depression, and at increasing physical functioning in patients with CFS. The study also found that changes on the subscales of the Metacognitions Questionnaire-30 (MCQ-30) predicted fatigue severity independently of changes in other covariates, and across treatment modalities. Another study by Karla Toye et al. (2004) [2] investigated the effectiveness of group CBT in reducing fatigue and distress in five outpatients with a diagnosis of CFS throughout therapy and at 3-month follow-up. The study found that group CBT was acceptable to participants and led to improvements in fatigue as well as cognitive functioning.
According to the research results, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) therapy is an effective psychotherapeutic approach for the treatment of post-traumatic stress disorder (PTSD) [5] and other mental health problems [6]. EMDR is a structured, mainly non-verbal, eight-phase psychotherapeutic approach that has been developed to resolve symptoms resulting from disturbing and unprocessed life experiences [4]. Numerous controlled studies show that EMDR is a reliable method for the treatment of PTSD and treatment gains have been maintained in the long term [3]. Moreover, a limited number of studies recently conducted indicate that EMDR gives promising results in the treatment of various disorders [3]. However, it is important to note that the research results do not specifically mention the effectiveness of EMDR for chronic fatigue. Therefore, further research is needed to determine the effectiveness of EMDR for chronic fatigue.
According to the research results, hypnosis has been used as a therapeutic tool for various conditions, including pain management, anxiety reduction, and post-traumatic stress disorder [7][9][10][11][12][13]. Hypnosis has also been used as an alternative anesthesia for childbirth [7]. Studies have shown that hypnosis can be an effective method of pain control for some patients [12]. In addition, hypnosis has been found to be helpful in motivating behaviors associated with prevention of cardiac disease, such as regular exercise, eating a low-fat diet, and smoking cessation [8]. However, it is important to note that the research results do not specifically mention the effectiveness of hypnosis for chronic fatigue. Therefore, further research is needed to determine the effectiveness of hypnosis for chronic fatigue.
According to the research results, Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) is a standardized, 8-week program that involves intensive training in mindfulness meditation to help individuals cope with stress, pain, and illness [14][16][17][18]. Recent meta-analyses conducted with clinical and nonclinical populations have concluded that MBSR consistently reduces psychological distress, including symptoms of stress, anxiety, and depression [14][15][16]. MBSR has also been found to be helpful in reducing symptoms of post-traumatic stress disorder (PTSD) [15]. Moreover, MBSR has been shown to be effective in clinical scenarios relating to attention, depression, anxiety, stress, and addiction [18]. However, the research results do not specifically mention the effectiveness of MBSR for chronic fatigue. Therefore, further research is needed to determine the effectiveness of MBSR for chronic fatigue.
According to the research results, psychodynamic psychotherapy has been criticized for lacking an adequate evidence base to convincingly demonstrate its efficacy [19]. However, recent evidence from high-quality outcome studies shows that psychodynamic psychotherapy is as effective in the treatment of a range of mental disorders as other psychological treatment modalities such as cognitive-behavioral therapy [19]. Psychodynamic psychotherapy has also been found to be effective in the treatment of schizophrenia [20]. Moreover, psychodynamic psychotherapy has been found to be effective in treating addictive disorders [22]. However, further studies are required to improve the positive outcome rates of treatment responders in specific mental disorders [21]. It is important to note that the research results do not specifically mention the effectiveness of psychodynamic psychotherapy for chronic fatigue. Therefore, further research is needed to determine the effectiveness of psychodynamic psychotherapy for chronic fatigue.
-
Her er en liste over metoder og terapier utmattede pasienter benytter:
Pusteøvelser - en terapi som involverer å fokusere på pusten og trene på dype, avslappende pusteteknikker, med mål om å redusere stress og forbedre helsen og velvære.
Meditasjon - en praksis som innebærer å fokusere oppmerksomheten på et objekt, tanke eller bevegelse, med mål om å forbedre konsentrasjonen og redusere stress.
Avspenningsteknikker - en terapi som involverer fysiske og mentale øvelser for å redusere muskelspenninger og stress, og forbedre avslapning og velvære.
Terapeutisk berøring - en alternativ terapi hvor terapeuten legger hendene på eller nær kroppen til pasienten og bruker lette bevegelser for å manipulere energifeltet rundt kroppen, med mål om å forbedre helsen og velvære.
Mindfulness-basert stressreduksjon (MBSR) - en form for meditasjon som involverer å være oppmerksom og til stede i øyeblikket, med mål om å redusere stress og forbedre helsen og velvære.
Fotsoneterapi fokuserer på å stimulere visse punkter på føttene som tilsvarer forskjellige deler av kroppen. Ved å massere og stimulere disse sonene på føttene, kan terapeuten øke blodsirkulasjonen og lindre smerte og ubehag i kroppen.
Guided imagery - en terapi som innebærer å visualisere beroligende og avslappende scener eller situasjoner, med mål om å redusere stress og forbedre avslapning og velvære.
Akupressur - en alternativ terapi som involverer bruk av trykk på spesifikke punkter på kroppen, som tilsvarer akupunkturpunkter, med mål om å forbedre helsen og lindre smerte.
Qigong - en kinesisk praksis som kombinerer bevegelse, pusteøvelser og mental fokus, med mål om å forbedre helsen og balansere kroppens energier.
Reiki - en japansk terapi som involverer overføring av energi gjennom hendene til pasienten, med mål om å forbedre helsen og velvære.
Tradisjonell kinesisk medisin (TKM) - et helhetlig medisinsk system som har vært praktisert i Kina i tusenvis av år, og inkluderer behandlinger som urtemedisin, akupunktur, kopping og moxibustion, med mål om å forbedre helsen og balansere kroppens energier.
Ayurveda - et helhetlig medisinsk system fra India som inkluderer terapier som urtemedisin, yoga, kosthold og livsstilsråd, med mål om å forbedre helsen og balansere kroppen og sinnet.
Aromaterapi - en terapi som involverer bruk av duftende essensielle oljer for å forbedre helsen og velvære, og lindre stress og angst.
Feldenkrais-metoden - en terapi som involverer bevegelser og øvelser for å forbedre kroppens bevegelighet og balanse, og lindre smerte.
Alexander-teknikken - en terapi som involverer kroppsholdning og bevegelsestrening, med mål om å forbedre kroppens bevegelighet og balanse.
Craniosakralterapi - en alternativ terapi som involverer lett berøring av kraniet, ryggraden og sacrum (bekkenbenet), med mål om å forbedre helsen og lindre smerte.
Massasjeterapi - en terapi som involverer manuell manipulasjon av muskler og vev, med mål om å lindre smerte, forbedre blodsirkulasjonen og redusere stress.
Kunstterapi - en terapi som involverer bruk av kunstneriske uttrykk som maleri, tegning og skulptur for å fremme mental og emosjonell helbredelse, og lindre stress og angst.
Musikkterapi - en terapi som bruker musikk for å fremme fysisk og mental helbredelse, og lindre stress og angst.
Homeopati - en alternativ terapi som bruker små doser av naturlige stoffer for å stimulere kroppens selvhelbredende evner, med mål om å forbedre helsen og lindre symptomer.
Dokumentasjon
Breathing exercises: A study by K. P. Prabhakar et al. (2019) found that slow breathing exercises can be effective in reducing blood pressure and improving heart rate variability in hypertensive patients [30].
Meditation: A systematic review by Goyal et al. (2014) found that meditation can be effective in reducing symptoms of anxiety, depression, and pain [29]. Another study by Wahbeh et al. (2008) found that meditation can be helpful in managing symptoms of neurological disorders such as multiple sclerosis, Parkinson's disease, and attention deficit-hyperactivity disorder [30].
Reflexology and guided imagery are two complementary therapies that have been studied for their effectiveness in managing various health conditions.
Guided imagery has been found to be effective in reducing stress, anxiety, and depression [1][2]. It has also been shown to be effective in reducing maternal stress in hospitalized pregnant women [3]. A systematic review of the literature including 46 studies found preliminary evidence for the effectiveness of guided imagery in the management of stress, anxiety, and depression, as well as for the reduction of blood pressure, pain, and the side effects of chemotherapy [2].
Reflexology has been found to be a promising treatment in reducing pain and promoting well-being with little risk of side effects [5]. However, a systematic review and meta-analysis of nine eligible studies on multiple sclerosis found no significant benefit of reflexology [4].
In a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials on guided imagery and hypnosis for fibromyalgia, it was found that these therapies were effective and tolerable in reducing key symptoms of fibromyalgia [6].
Overall, while there is some evidence for the effectiveness of guided imagery in managing stress, anxiety, and depression, and for the effectiveness of reflexology in reducing pain, larger high-quality studies are needed to draw definitive conclusions about the effectiveness of these therapies for various health conditions.
Acupressure, Qigong, and Reiki are all complementary therapies that have been studied for their effectiveness in managing various health conditions.
Acupressure has been found to be effective in reducing pain during labor [9]. It is a technique of stimulating points in the body using massage or pressure, and the principle used is the same as acupuncture therapy because the points used are the same as acupuncture points [10].
Qigong is a traditional Chinese practice that integrates physical postures, breathing, and meditation to control the body's vital energy (qi) to maintain health, promote healing, and increase vitality [7]. There is limited evidence to support its use for stress reduction through nervous, endocrine, and immune system mechanisms [7]. Qigong has also been found to be effective in improving physiological and psychosocial well-being in clients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) [11].
Reiki is a Tibetan healing energy technique used by healthcare professionals in Japan and the United States of America to treat various pathologies [8]. However, Reiki remains unproven by western science, and further scientific research is needed to determine its clinical effectiveness [8].
Overall, while there is some evidence for the effectiveness of acupressure in reducing pain during labor and for the effectiveness of qigong in managing stress and improving physiological and psychosocial well-being in clients with COPD, larger high-quality studies are needed to draw definitive conclusions about the effectiveness of these therapies for various health conditions. The effectiveness of Reiki remains unproven by western science, and further research is needed to determine its clinical effectiveness [8].
Traditional Chinese Medicine (TCM) and Ayurveda are two different forms of Asian traditional medicine that share a lot in common as holistic medicines [12]. TCM is based on the concepts of five elements and guided by the Chinese philosophy of Ying and Yang, while Ayurveda is based on a constitution-based approach [12]. Aromatherapy is a traditional Chinese medicine that uses the aromatic composition of natural aromatic plants to produce an anti-disease and health care function on the body [13]. Aromatherapy has been found to be effective in treating insomnia symptoms of adolescent depression when combined with physical exercise [15].
There is limited medical literature describing the cutaneous effects and complications of traditional cultural practices, including TCM and Ayurveda [14]. Traditional Chinese medicine and Ayurveda may cause heavy metal toxicity, severe cutaneous adverse reactions, and contact dermatitis [14].
Overall, while TCM and Ayurveda are well-established systems of traditional medicine, larger high-quality studies are needed to draw definitive conclusions about their effectiveness for various health conditions. Aromatherapy has been found to be effective in treating insomnia symptoms of adolescent depression when combined with physical exercise, but further research is needed to determine its clinical effectiveness for other health conditions [15].
The Feldenkrais Method, Alexander Technique, and Craniosacral Therapy are all forms of manual and movement therapies that have been studied for their effectiveness in managing various health conditions [16].
The Feldenkrais Method is a mind-body therapy and somatic education method that emphasizes increasing awareness through habitual movements and activities of daily life [18][20]. A randomized clinical trial that included 517 patients with chronic low back pain found that the Alexander technique, which is similar to the Feldenkrais Method, led to long-term significant reductions in chronic low back pain [17]. Feldenkrais method improves proprioceptive awareness via conducted treatment sessions with verbal guidance of the trainer [20]. The Feldenkrais Method is also categorized as a pedagogical method [20].
The Alexander Technique is an educational self-development self-management method with therapeutic benefits that emphasizes learning about the self as a mind-body unity [19]. The primary focus of the technique is learning about the self, including through hands-on and spoken guidance from a certified Alexander teacher, often using everyday movement such as walking and standing [19]. The Alexander Technique has been found to be effective in reducing chronic low back pain [17].
Craniosacral Therapy is a manual therapy that involves gentle manipulation of the skull and spine to improve the flow of cerebrospinal fluid [16]. However, there is limited scientific evidence to support the effectiveness of craniosacral therapy for various health conditions [16].
Overall, while there is some evidence for the effectiveness of the Feldenkrais Method and the Alexander Technique in managing chronic low back pain, larger high-quality studies are needed to draw definitive conclusions about the effectiveness of these therapies for various health conditions. There is limited scientific evidence to support the effectiveness of craniosacral therapy for various health conditions [16].
Massage therapy, art therapy, and music therapy are all complementary therapies that have been studied for their effectiveness in managing various health conditions.
Massage therapy has been found to be effective in reducing anxiety, pain, and depression in patients with various health conditions [22][24]. A randomized clinical trial study showed that both music and massage therapies were effective in controlling pain, but massage therapy was more effective than music therapy [23]. Another study found that preoperative massage and music therapy reduced postoperative anxiety levels significantly [24].
Art therapy has been found to be effective in reducing anxiety, depression, and stress in patients with various health conditions [28]. A survey of primary caregivers regarding their perceptions and satisfaction with a hospice complementary therapy program found that patients who received art therapy were generally more satisfied with overall hospice services [26].
Music therapy has been found to be effective in improving emotional stress, mood, and social interaction in patients in palliative care [21]. A scoping review suggested that systematic reviews on the effect of music therapy should be conducted [27]. A randomized controlled trial study showed that music and periorbital massage therapy reduced chemotherapy-induced nausea and vomiting in patients with gastrointestinal cancers [25].
Overall, while there is some evidence for the effectiveness of massage therapy in reducing anxiety, pain, and depression, and for the effectiveness of art therapy in reducing anxiety, depression, and stress, and for the effectiveness of music therapy in improving emotional stress, mood, and social interaction, larger high-quality studies are needed to draw definitive conclusions about the effectiveness of these therapies for various health conditions [22][24][26][28].
Aromatherapy and homeopathy are two complementary therapies that have been studied for their effectiveness in managing various health conditions.
Aromatherapy has been found to have some beneficial short-term effects on wellbeing, but no direct effect of analgesia was observed [29][31]. A randomized clinical trial study showed that both music and massage therapies were effective in controlling pain, but massage therapy was more effective than aromatherapy [30].
Homeopathy has no convincing evidence for pain relief based on a review of six randomized controlled trials [29]. However, homeopathy is still widely used as a complementary therapy in various health conditions [32][33][34].
Overall, while there is some evidence for the effectiveness of aromatherapy in improving wellbeing, larger high-quality studies are needed to draw definitive conclusions about the effectiveness of this therapy for various health conditions. Homeopathy has no convincing evidence for pain relief, but it is still widely used as a complementary therapy in various health conditions [29][32][33][34].