Overskuddmetoden

Vi kan eksistere i veldig vanskelige situasjoner, med sykdom og under fysisk og psykisk press. Men for å utvikle helse trenger vi gode rammevilkår, som altfor mange mangler .

Overskudd forbedrer rammevilkårene for helse ved å måle effekten av tiltak. Å utvikle helsen går fra å være avhengig av tilfeldigheter til en vitenskap. Det er et paradigmeskifte som vil kunne gi mange flere gode rammevilkår.

Overskudd har målt hundrevis av helsetiltak på tusenvis av personer i mange år. Dokumentasjonen er unik i verden. Den viser at tiltak som kan være nyttige for noen, men virker mot sin hensikt på andre, brukes i stort omfang som «standard behandling». Fysisk trening ved utmattelse er eksempel på et tiltak som mange har blitt dårligere av i måneder etterpå.

Pasienter med kompliserte og kroniske lidelser får lite av det de trenger av helsevesenet. En fastlege som har 15 minutter pr år til en pasient har selvfølgelig ingen mulighet til å se eller hjelpe hele mennesket. Du trenger mye mer. Dette må du vite:

Du er ikke en gjennomsnittsperson!

Generell helsekunnskap er nyttig og viktig for at vi skal kunne hjelpe oss selv. Like viktig er det å forstå hvordan vi skiller oss fra normalen i bøker og i blogger. Ingen er gjennomsnittspersonen som blir beskrevet. Vi reagerer ulikt på fysisk aktivitet, folk, mat og drikke og ganske ofte ulikt på medikamenter. Vi har ulik bakgrunn og reagerer ulikt på  trening, øving, fysikalsk behandling og terapier som  NLP, IOPT, EMDR, kognitiv terapi, eksponering, hypnose og andre.

Du trenger tiltak som passer deg, når de passer deg. Det kan du få, basert på fakta fra kroppen.

Slik ødelegger du for deg selv

  • Du overdriver aktivitet og får ikke nok hvile

  • Du lar deg friste av umiddelbar belønning («Instant gratification»)

  • Du gjør samme feil mange ganger

  • Manglende presisjon: “Det kan jo ikke være SÅ farlig

  • Du prioriterer ikke deg selv og er ikke snill med deg selv

  • Du tar beslutninger på dårlig grunnlag og når du ikke bør

  • Du mangler kontinuerlig bistand på hele reisen.

Slik arbeider vi:

Data om deg

  • Bred og dyp helsekartlegging fra Overskuddklinikken

  • Personprofil (Femfaktortest)

  • Samtaler om utfordringer, mulige sammenhenger, tidligere tiltak og andre faktorer som har betydning for forståelse av situasjonen.

  • Innsamling av sensordata med objektiv informasjon om stress, restitusjon, nevrologisk respons på stimuli som fysisk, kognitiv og emosjonell aktivitet. Sensordataene vil typisk gi viktig klinisk informasjon om puls, pustefrekvens, temperatur, hjerteratevariaåilitet og Helsescore. Helsescore gjør det mulig med objektiv vurdering av allmenntilstanden, uten at du må ta deg ut. Ved sykdom er Helsescoren uvurderlig

Basert på detaljert kunnskap om deg blir vi enig om hvilke verktøy og tiltak som blir med den dynamiske planen.

Dynamisk plan

Først gjennomfører du tiltak vi forventer er bra for deg. For de fleste er det viktig å forstå nervesystemet og hvordan det reagerer på stimuli. På den måten får du eierskap til din egen plan. Du får selv forståelse for riktig belastning, nok hvile og mestring. Vi hjelper deg hele veien.

Kontinuerlig faktabasert oppfølging

Data viser effekten av tiltakene du gjør. Det holder ikke å føle og tro. Med fakta fra kroppen får du grunnlag for bedre beslutninger. Du evaluerer løpende både effekten av tiltakene du gjør. Du evaluerer også din egen gjennomføringsevne og legger til rette for bio-feedback på flere nivåer. Det finnes ikke feil, bare feedback.

Kontinuerlig forbedring

Planen justeres alltid etter hvert, for å sikre at tiltakene er optimale.

Verktøykasse

Du vil sikkert fortsette å bruke verktøy du allerede har. I tillegg vil du få mange nye. To viktige pillarer er profesjonell og tett aktivitetstilpasning, som nesten ingen med utmattelse får til, og trygghet. Utmattelse i seg selv skaper stor utrygghet.

Forrige
Forrige

Kilder til informasjon om utmattelse

Neste
Neste

POTS - Posturalt ortostatisk tachykardi syndrom