POTS - Posturalt ortostatisk tachykardi syndrom

Posturalt ortostatisk tachykardi syndrom (POTS) innebærer en uvanlig økning av pulsen når du reiser deg opp.  POTS kan følge av Covid-19 (Long Covid), virusinfeksjon, ME, fibromyalgi og lignende tilstander. For pasienter kan manglende kunnskap hos helsepersonell være en utfordring.

Vi bidrar med dokumentasjon til pasienter, leger, annet helsepersonell og forskere

Overskudd har registrert mer enn 400 000 tilfeller av oppreisning fra over 1000 personer, både pasienter og friske.  Vi tilbyr dokumentasjon og utredning av POTS uten at du behøver å reise. Utredningen skjer med bruk av en måler som benyttes i en uke.  Vi dokumenterer hva som skjer når du reiser deg og eventuelle avvik fra det som er vanlig fra tilsvarende målinger.

Brukerne får automatisk oversikt over reaksjonen ved oppreising fra liggende tilstand mange ganger, hver dag.

Pulsøkningen som skjer når du reiser deg varierer fra gang til gang og fra dag til dag. Den kan påvirkes av hvor belastet du er. Derfor blir det mer pålitelig å måle hjemme og flere ganger over en lengre periode.

Mange som har POTS har stort ubehag ved å stå lenge. Noen tester innebærer at brukeren skal stå i 10 minutter, som er langt utenfor det som er trygt og akseptabelt for mange som er syke. Vi velger de beste periodene dine for å gjøre var vurdering. Du trenger å gjøre lite eller ingenting for å få data som beskriver tilstanden din.

Mange faktorer påvirker pulsendringen når du reiser deg. Blant disse er: hvor raskt du reiser deg, hvor lenge du har ligget, når på døgnet er det, hva slags form du er i, har du spist nettopp, hva er hvilepulsen og makspulsen din? Er du frisk eller syk?

Litt forenklet kan vi si at pulsen til en typisk frisk person stiger lite ved oppreising, mens en som er utmattet og/eller har POTS har puls som stiger betydelig mer. Et annet karakteristika er at pulsen som regel synker raskt igjen hos folk som er i god form, men sjeldnere ved POTS.

Her er noen norske og internasjonale referanser

Norske referanser

https://nhi.no/sykdommer/hjernenervesystem/nerveskader/postural-takykardi-syndrom/

https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/nevrologi/tilstander-og-sykdommer/nevropatier/postural-takykardisyndrom-pots

https://www.sunnaas.no/fag-og-forskning/kompetansesentre-og-tjenester/regional-kompetansetjeneste-for-rehabilitering-rkr/nyheter-rkr/pots-posturalt-ortostatisk-tachykardi-syndrom

Internasjonale referanser

https://www.nhs.uk/conditions/postural-tachycardia-syndrome/

https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/postural-tachycardia-syndrome

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35172863/

http://www.dysautonomiainternational.org/page.php?ID=30

https://www.potsuk.org

https://www.standinguptopots.org

https://www.nature.com/articles/s41598-022-24729-x

Forrige
Forrige

Overskuddmetoden

Neste
Neste

Bruk klokken riktig