Kristine

Fra et aktivt liv i god form ble jeg utmattet i 2015. Jeg orket lite og tilbrakte dagene på sofaen eller i senga. Det var vanskelig å akseptere. Jeg var usikker på om Crohns sykdom bidro til utmattelsen min.

Jeg endret kosthold og testet ulike terapier for å bli friskere.  I 2021 hadde jeg kommet meg såpass at jeg kunne jobbe i 20% stilling fordelt på to dager. Jeg kunne gå korte turer og være litt sosial. Men livet var begrenset. Jeg tilbrakte mesteparten av tiden hjemme alene.

Jeg hørte om Overskudd på God morgen Norge og tenkte at dette er noe for meg.

Da jeg startet med målingen ble jeg overrasket over at jeg var mer aktiv enn jeg trodde. Jeg tenkte at jeg stort sett bare hvilte, men måleren viste at jeg var i mye bevegelse og brukte mye energi på å «holde på». Energien min gikk til matlaging, stell av fugler, rydding og vasking. Jeg ble lett frustrert og kunne gråte over små ting.

Jeg lærte å hvile mer. Det var veldig vanskelig.

Mer hvile ga mer overskudd og jeg ble mindre frustrert. Jeg skjønte at jeg ikke hadde vært så flink til å lytte til kroppen. Jeg jobbet målrettet med å fjerne innbilt plikt, det jeg skulle/burde/måtte. Jeg skulle bruke min energi på det som gav meg godfølelsen. Det var en krevende omstillingsprosess.

Etter hvert som jeg klarte å skape restitusjon ble jeg klar til å bygge meg opp.

For å tåle belastningen måtte jeg hvile mye og starte veldig forsiktig.

Den første turen var 1 km. Jeg passet nøye på å ha overskudd før turen og hvilte i flere dager før neste tur. Jeg utsatte og kortet ned turer når dataene fra Overskudd sa at jeg burde. Prinsippet var det motsatte av det jeg var vant til. Jeg skal IKKE presse meg.

Ved å følge Overskudds system for opptrening går jeg nå 12 km uten PEM. Målet for høsten er 15 km og en liten fjelltur. Det er rett og slett utrolig!

Kontinuerlige, nøyaktige data fra kroppen min og tett oppfølging har gjort dette mulig. Jeg hadde aldri klart dette alene.

Til tross for en veldig positiv utvikling har prosessen vært mentalt krevende. Når formen ble bedre fikk jeg lyst til å prioritere andre aktiviteter enn å gå. Jeg ville være mer være sosial, dra på utflukter og gjøre aktiviteter jeg ikke har kunnet gjort på mange år. Treneren hjalp meg til å ha fokus på å bygge meg sterkere og vente med belønninger som krever mye krefter til jeg tålte det. Hjelp til å tenke langsiktig har vært helt avgjørende for meg.

Samtidig som jeg har jobbet med de fysiske har jeg har hatt stort fokus på det mentale. Jeg har tidvis brukt mye energi på dårlig samvittighet, grubling og sørge over at livet ble så annerledes enn jeg hadde sett for meg. Treneren ga meg konkrete arbeidsoppgaver og ved å gjennomfør dem har jeg klart å få det bedre med meg selv. Det var ganske utrolig hvor effektive oppgavene var til å fjerne gamle mønstre som har kostet enormt med energi.

Overskudd har hjulpet meg til å forstå min kapasitet og hvor energien går. For meg har det vært viktig med en veileder som “følger med» på meg for jeg har lett for å bruke opp all energi om jeg føler jeg har litt ekstra å gå på en dag.

Treneren er realistisk, omsorgsfull og litt “streng”, akkurat hva jeg trenger. Han er opptatt av hele mennesket, både det fysiske og mentale. Han har gitt meg konkrete utfordringer og følger tett opp underveis. Han har et oppriktig og helhjertet ønske om at jeg skal lykkes, men jobben må jeg gjøre selv. Jeg er glad jeg valgte å følge opplegget fra Overskudd, istedenfor å famle rundt i blinde som jeg har gjort tidligere. Jeg har valgt å både ta overskudd NÅ og Etterpå, og er veldig glad for at jeg hadde mulighet til å få en så langvarig oppfølging. Jeg er ikke frisk, men jeg har enorm fremgang. Så lenge jeg fortsetter å gjøre jobben er jeg sikker på at utviklingen vil fortsette.

Forrige
Forrige

Camilla

Neste
Neste

Sigrid